Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

οι επαναστατημένοι Μάηδες



<ο ιταλικός Μάης του '68                                      el 68>


Ο Μάης του 1968 είναι η κορύφωση του επαναστατικού κινήματος που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας και εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η εικόνα που προβάλλεται είναι αυτή του γαλλικού Μάη, διανθισμένη με λίγο αμερικάνικο κι έχει πρωταγωνιστές τους φοιτητές, τα ναρκωτικά, το σεξ, τη μουσική και το Βιετνάμ. Συνοδεύεται δε πάντα από αναλύσεις της αποτυχίας του, αναλύσεις που καλούνται να δώσουν νέοι της εποχής που τώρα κολυμπούν ή πλατσουρίζουν στους βάλτους της εξουσίας.



Της εξουσίας που, με την αγριότητά της, τις θηριωδίες της, τον αισχρό κι ανελέητο πόλεμο, κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στο επαναστατικό κίνημα και ανέκοψε, για μια ακόμα φορά, την πορεία του ανθρώπου προς το φυσικό του προορισμό: την ανθρώπινη κοινωνία.



Σε αυτή την πορεία ο Μάης του '68 αποτελεί σταθμό, φαινόμενο άξιο μελέτης, ατράνταχτη απόδειξη του εφιχτού της "ουτοπίας". Κι αυτό γιατί στις μέρες του συναντήθηκαν, συζήτησαν κι έδρασαν μαζί εργάτες, φοιτητές, καλλιτέχνες, αγρότες, διανοούμενοι. Άνθρωποι όλων των τάξεων, όλων των αριστερών ομάδων, όλων των κοινωνικών κατηγοριών συντονίστηκαν κι εξεγέρθηκαν παρακινούμενοι από την αγανάκτησή τους και την επιθυμία τους για μια καλύτερη ζωή. Με βασικό τελικό αίτημα να έρθει στο προσκήνιο ο άνθρωπος, όχι κάποια τάξη, μια ομάδα, ένα ιδεολογικό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...